Skip to content

Mijjieh libie garmeres

Äntligen Pride!

Nu är äntligen dags att fylla Östersund och hela Jämtland Härjedalen med regnbågens alla färger igen! Årets tema är regnbågsrörelsen, där vi vill belysa vad hbtqi-rörelsen har betytt genom åren. Från kampen för grundläggande rättigheter och erkännande till de otaliga segrar som har fört oss närmare en mer inkluderande och kärleksfull värld. Det är en hyllning till modet och uthålligheten hos alla som har kämpat för frihet och jämlikhet.

Det är viktigt att komma ihåg varför vi firar Pride. Vi står upp för hbtqi-rättigheter, för mänskliga rättigheter helt enkelt. Vi hyllar kärleken. Att få älska vem du vill, att få vara den du är. Tillsammans kan vi skapa en värld där alla känner sig trygga, accepterade och älskade.

Vi måste då också uppmärksamma den hårda verklighet som många hbtqi-personer möter. Trots de betydande framstegen som har gjorts, finns det fortfarande diskriminering, fördomar och våld. Många hbtqi-personer upplever fortfarande mobbning, trakasserier och till och med hatbrott på grund av sin identitet. Framförallt transpersoner möter skrämmande höga nivåer av våld och diskriminering i dagens samhälle.

Östersund Staaren Pride är en del av RFSL Jämtland Härjedalens verksamhet. RFSL arbetar för mänskliga rättigheter och ett mer tryggt och inkluderande samhällsklimat året runt. Alltid.

Ett sätt att stödja vårt arbete är att bli medlem. Jag uppmanar dig verkligen att bli medlem – för ett medlemskap gör verkligen skillnad på riktigt.

Hoppas du får en fin Pridevecka!

William Stenvall Zetterström
Festivalchef

SMAÅarjelsaemien