Skip to content

Mijjieh libie garmeres

Östersund Staaren Pride 2021

– Vi vill gärna ha Pride i alla kommuner i hela länet. Själva stora paraden kommer att vara i Östersund, men vi planerar för aktiviteter på flera platser, säger projektledare Luke Brouwer. Foto: William Stenvall Zetterström

I september arrangeras Östersund Staaren Pride och förhoppningsvis blir den fysisk igen. Arrangören tycker det är viktigt då hbtqi-personer blivit utsatta när de enda mötesplatserna försvunnit under pandemin.

– Årets tema är “Fri luft, fritt liv” och det handlar om att vara fri i naturen och att vara sig själv, säger projektledaren.

Efter förra årets digitala Pridesuccé som tillgängliggjordes för fler personer utanför Östersund planeras det nu inför årets Pride. 

Det är viktigt att arrangera Pride även i år och målet är en fysisk parad 3-4 september. Pandemin har skapat en större ofrivillig ensamhet och en utsatthet för hbtqi-personer i byarna när de enda mötesplatserna för queers har försvunnit under året.

Arrangören spinner nu vidare på förra årets tema som var att komma hem och komma ut, men i år med ännu mer natur och frihet.

– Årets tema är “Fri luft, fritt liv” och det handlar om att vara fri i naturen och att vara sig själv. Vi ska njuta av den naturen som vi har här i Jämtland och Härjedalen, säger projektledaren Luke Brouwer.

Själva paraden är en utomhusaktivitet redan i sig och fler friluftsrelaterade aktiviteter planeras.

– Vi vill gärna ha Pride i alla kommuner i hela länet. Själva stora paraden kommer att vara i Östersund, men vi planerar för aktiviteter på flera platser, säger Brouwer.

Stora delar av programmet kommer att vara tillgängligt digitalt för att det är viktigt att Pride når ut till fler personer. Om restriktionerna inte tillåter en fysisk Pride kommer programmet att bli helt digitalt.

sv_SESvenska