Program

Program Östersund Pride 13-15/9 2019

Årets tema är ”Frihet”

Observera att detta är ett preliminärt program och vi som arrangörer reserverar oss för eventuella ändringar. Programmet kommer att uppdateras allt eftersom nya programpunkter tillkommer eller ändras.

Fredag 13/9

10:00-17:00 Utställning “Vad ska bort – främlingsfientlighet rasism kolonialism?”
På Gaaltije
En utställning om fördomar och hat emot samer. Autentiska citat från media och sociala media varvas med information från styrdokument, regler och andra officiella dokument och skrifter framställda i en tydlig och talande grafisk formgivning. Grunden i utställningen är att åskådliggöra den samiska situationen i det svenska kolonialsamhället idag. Med utställningen ifrågasätts synen på främlingsfientlighet, rasism och kolonialism och förhållandet dem emellan. Kan man genom att aktivt ta avstånd från enbart något av dem ha gott samvete? Kan man vara kolonialist men inte rasist?

 

12:00-18:00 Bytesgarderob med regnbågstema på Designcentrum
Ta med kläder du inte längre använder (max 5 plagg per person) och byt till dig något nytt, kanske att använda i Prideparaden den 14 september.
Du kan byta in dam-, herr- och unisexkläder + textila accessoarer. Kläderna ska vara fina, rena & fräscha. Vi tar ej emot barnkläder.

 

18:00 Regnbågsmässa i Gamla Kyrkan

 

18:00 Författarbesök av Khaled Alesmael på Östersunds Bibliotek

Den prisbelönta författaren och journalisten Khaled Alesmael berättar om sin bok ”Selamlik”.
Selamlik är en berättelse om Furats resa till Fort Europa. Den bärs av förlust, skam, hat och bottenlös fruktan men i sprickorna gömmer sig också de brinnande passionerna, den glödande njutningen. Romanfiguren Furat lever i kampen för kärleken. Möt Khaled Alesmael i ett samtal tillsammans med journalisten Annelie Lanner. Samtalet förs på engelska.
Plats: Östersunds bibliotek. Ingen föranmälan. Fri entré. Begränsat antal platser, kom i tid!

 

19:00 Filmvisning “En arme av älskande” på Bio Regina

En armé av älskande är en dokumentär av Ingrid Ryberg om homorörelsen innan AIDS och en betraktelse över en bortglömd aktivistisk era. Filmen berättar om en avgörande tid i svensk historia då HBTQ-personer gick ut öppet på gatorna och ockuperade Socialstyrelsen för att få bort sjukdomsstämpeln. För första gången representerade bögar och lesbiska sig själva i tre banbrytande filmer: Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du. Filmerna ger exklusiv inblick i aktivisternas liv och kamp och i en tid då den homorörelse, som idag tas för given, kämpade mot välfärdsstatens institutionaliserade homofobi.
Efter bion blir det samtal och sång med Jan Hammarlund. Jan Hammarlund är artist och sångdiktare (Ville, Jag vill leva i Europa, Sexualpolitiskt snack m fl). Han var på 70-talet den första öppet homosexuella artisten och är en av proggens ikoner.
Plats: Bio Regina. Fri Entre.

 

19:15- 20:15 Läsning och samtal om pjäsen Kurage, Gamla Kyrkan Östersund

Välkommen till läsning och samtal om en ny pjäs om människovärde, mod och hopp. Börjar direkt efter Regnbågsmässan i Gamla Kyrkan.
Föreställningen KURAGE har premiär i Mars 2020 och växer fram under lång tid. Under Hösten 2019 besöker olika delar av konstnärliga teamet en rad orter för att läsa ur pjäsen och samtala med kommande publik. Den 13 september besöker Joakim Rindå sin hembygds Jämtland och Östersund. Läsningen sker i samarbete med Svenska Kyrkan, Östersund

 

20:00- 23:30 Pre Pride på Clarion Grand Hotel Östersund
Bar, mingel, dj och skön atmosfär att inleda pride helgen med.

 

Lördag 14/9

 

11:00 -16:00 Pridepark med utställare och aktiviteter i Badhusparken

 

12:00-16:00 Utställning “Vad ska bort – främlingsfientlighet rasism kolonialism?” på Gaaltije

 

13:00 Tal från scenen i Badhusparken

 

13:30 Uppställning av paradtåget

14:00 Prideparaden startar

 

15:00 Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé (Badhusparken)

– Lesbisk picknick vid det rullande lesbiska museet. En mötesplats där lesbiskt får vara norm. Lesbisk kan vara din identitet, eller så identifierar du dig som något annat men gillar att göra lesbiska saker ibland, eller så vill du göra lesbiskt i framtiden. Alla som trivs i den lesbiska gemenskapen är välkomna. Fika finns!
– Täljworkshop med QueeringCrafts
– Museet är öppet!

16:00 ÖFK- Kalmar FF stöttar Östersund Pride, Jämtkraft Arena (Östersund)

2016 blev Östersunds FK Sveriges första HBTQ-certifierade förening. Men för att det ska ha någon betydelse behöver vi jobba aktivt för att få en större förståelse för hbtq-personers livsvillkor och normer kopplade till kön och identitet.
Den 14 september samma dag som vi möter Kalmar hemma är det Pride festival i Östersund. Gå dit! Här finns info: http://ostersundpride.se
Under matchen kommer vi att uppmärksamma Pride på olika sätt, bland annat kommer du få lyssna på Alice Armandsson från RFSL. Fotboll ska vara tillgängligt för alla, oavsett diskrimineringsgrund.
Vi ser också fram emot att fortsätta att jobba aktivt tillsammans med RFSL. Välkomna både till Pride i Östersund och till matchen mot Kalmar!
Tillsammans kan vi göra skillnad!

17:00 Föreläsning: Dan Eriksson ”Hur jag nästan dog” på Östersunds Bibliotek

En personlig föreläsning med Dan Eriksson, volontär och föreläsare på Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska och förebygga självmord. Dan Eriksson från Arvidsjaur berättar om sin livshistoria, om broderns självmord för 40 år sedan och egna självmordsförsök. Om hur hans exfru och barn reagerade när de fick reda på att han är homosexuell. Om hur livet förändrats till det bättre i och med att Dan nu är öppen om sin sexuella läggning.
Plats: Östersunds bibliotek. Fri entré.

 

19:00 Föreställning: Oskar Sternulf ”Komma ut” på Östersunds Bibliotek

HBTQ-monologen ”Komma ut” är skriven och framförd av skådespelaren Oskar Sternulf och inspirerad av Anders Öhrmans intervjubok med samma namn. Vi får följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är.
I monologen bemöts många fördomar kring homosexualitet och på ett gripande men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfull och lära att älska sig själva för den personen de är.
Efter föreställningen finns tid för diskussion tillsammans med skådespelaren om pjäsen och HBTQ-frågor.
Köp biljett här https://www.tickster.com/sv/events/gfyulmzzazt27lb/2019-09-14/komma-ut?fbclid=IwAR31Ss4wPjTc8LxRRjWHYw_tBEq_XRL-ESoL_yfa9FrhyEVczAbLxtlHPeg

 

20:00- 02:00 PrideFesten på Gamla Teatern

På scenen Mandy Rich och Fruntimmerz, bar, dansgolv, mingel och mysigt häng.
Mandy Rich- ”Sveriges första transsexuella rappare” Musik med viktiga och starka budskap och vackra refränger. Lyssna här- https://www.youtube.com/watch?v=gdtGi1Sd4T4
Fruntimmerz- Damerna från Bergslagen som spelar låtarna du glömt bort att du behövde höra! Lyssna här- https://www.youtube.com/watch?v=xxEx8xHmlB0
Vi kommer både ha dansgolv om du har mycket dans i benen och även lugnare pub för dig som vill sitta och ta det lugnt och smälta dagen.
Fri entré. Åldersgräns 18år

         

 

Söndag 15/9

14:00-16:00 Mingel och utvärderingshäng i RFSLs nya föreningslokal på Thomegränd 4C